Yükseltilmiş Döşeme
0533 591 35 89

Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri 1-100 cm

Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri’nin uygulanma alanları ve uygulandıkları alanlar için kullanılacak yükseltilmiş döşeme çeşitleri hakkındaki bazı bilgilere bu sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME SİSTEMLERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜ

  • YÜKSELTİLMİŞ ZEMİN NEDİR
  • YÜKSELTİLMİŞ ZEMİNÇEŞİTLERİ
  • YÜKSELTİLMİŞ ZEMİNİÇ DOLGU ÇEŞİTLERİ
  1. SUNTA ÖZLÜ YÜKSELTİLMİŞ ZEMİN
  2. KALSİYUM SÜLFAT ÖZLÜ YÜKSELTİLMİŞ ZEMİN
  3. BETON ÖZLÜ YÜKSELTİLMİŞ ZEMİN
  • YÜKSELTİLMİŞ ZEMİN ÜST KAPLAMA ÇEŞİTLERİ
  1. FOLYO KAPLI YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME SİSTEMLERİ
  2. ENCAPSÜL KAPLI YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME SİSTEMLERİ
  3. PVC KAPLI YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME SİSTEMLERİ
  4. LAMİNAT(HPL) KAPLI YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME SİSTEMLERİ
  5. SERAMİK KAPLI YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME SİSTEMLERİ
  • YÜKSELTİLMİŞ ZEMİN ALT YAPI SİSTEMLERİ
  • YÜKSELTİLMİŞ ZEMİN FİYATLARI

YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME NEDİR?

Zemin kaplama sektörü içerisinde önemli bir yeri bulunan bu kaplama türünün asıl işlevi pürüzsüz ikincil bir zemin oluşturma ve oluşturulan bu zemine lokal yerinde müdahale imkânı vermektir. İç Mekân Zemin Yükseltme ve Dış Mekân Zemin Yükseltme olarak ayrı ayrı kullanım alanları ve çeşitleri mevcuttur. İç mekân da ya da Dış mekân da İnşa edilmiş ana temelin üzerine veya diğer zemin kaplama türlerinin üzerlerine özel olarak üretilen ve kademeli olarak belirli yüksekliklere sahip bulunan yükseltilmiş zemin ayaklarının ve bu ayakların üzerlerine konulan genel olarak 60*60 ebatlarında üretilen yükseltilmiş zemin panellerinin oluşturduğu bir zemin kaplama sistemidir.

Oluşturulan bu sistem sayesinde görselde belirtildiği gibi ana zemin ile yeni zemin arasında bırakılan boşlukta su tesisatları, doğalgaz tesisatları ve elektrik kablo tesisatları gibi alt yapı hizmetlerine yer açılır ve aynı zaman da meydana gelebilecek olası bir hasar durumunda bölgesel ve anlık müdahale imkânı oluşturulur.

 

Yükseltilmiş zemin panelleri genel olarak 50*50 cm ya da 60*60 cm olarak üretilmektedir. Piyasada en yaygın kullanılan model 60*60 cm olarak üretilen panel çeşididir. Karo olarak üretilen bu paneller 28mm ile 40 mm arasında değişik yükseklikler kapsamında üretilmektedir. Daha çok 60*60*3 cm olarak üretimi ve kullanımı yaygındır. 4 cm paneller çok yaygın değildir.

 

YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME SİSTEMLERİ ÇEŞİTLERİ

Yükseltilmiş zemin uygulamalarını üç bölümde ele almak mümkündür. Bunlar üretimi yapılan Yükseltilmiş Döşemenin alt kısmı, iç orta dolgu kısmı ve üst yüzey kaplama kısımlarıdır. Yükseltilmiş zeminin alt kısımları Alüminyum Folyo ya da Galvanize Çelik kaplı malzemeler ile kaplanmaktadır. Orta ve Üst kısımları ise sayfamızda açıklamalı olarak belirtilecektir.

YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME SİSTEMLERİ İÇ DOLGU KISIMLARI

  • 1- Sunta Özlü Yükseltilmiş Zemin

İç dolgu olarak, Yükseltilmiş zemin çeşitleri içerisinde en fazla kullanılan ve en uygun yükseltilmiş zemin fiyatı‘na sahip olan yükseltilmiş zemin çeşididir. Sunta diğer bir adıyla yonga levha olarak bilinen bu malzeme fiyat olarak ekonomik ve özellik olarak hafif bir yapıya sahip olduğu için kullanımı yaygındır. Kullanım alanları olarak herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Ofislerde, sistem odalarında, alışveriş merkezlerinde her alanda kullanılması mümkündür.

Yangına ve neme karşı dayanıklılık gösteremediği için diğer panellere karşı eksik kalmaktadır. Ancak fiyat bakımından ekonomik olması ile ucuz yükseltilmiş döşeme arayan müşteriler için en olumlu tercihtir. Folyo kaplı yükseltilmiş zemin, Laminat kaplı yükseltilmiş zemin, Seramik kaplı yükseltilmiş zemin ve Pvc kaplı yükseltilmiş zemin gibi çeşitleri bulunmaktadır.

 

  • 2- Kalsiyum Sülfat Özlü Yükseltilmiş Zemin

Yukseltilmis Dosemee panelleri arasında yüksek fiyata sahip olduğu halde içerdiği özellikler sayesinde yaygın kullanımı bulunan panel çeşididir. Kalsiyum sülfat alçı taşının belirli bir sıcaklık derecesine getirilerek elde edilmesinden oluşmaktadır. Su, nem ve yangın gibi maddelerden etkilenmez. İçerdiği yapı sayesinde yangına ve neme karşı dayanıklılık gösteren bu ürün sistem odaları, server odaları, elektrik odaları gibi kablo ağırlıklı odalarda sıkça tercih edilmektedir. Folyo kaplı yükseltilmiş zemin, Laminant kaplı yükseltilmiş zemin, Seramik kaplı yükseltilmiş zemin ve Pvc kaplı yükseltilmiş zemin gibi çeşitleri bulunmaktadır.

  • 3- Beton Özlü Yükseltilmiş Zemin

Yükseltilmiş zemin ürünleri arasında yangına, neme, suya ve taşıma kapasitesine göre en çok verime sahip olan, özel çelik plaka ve üzerine gelen hafifleştirilmiş beton ile oluşturulan Yükseltilmiş Zemin Sistemleri panelidir. Özellikle çelik kısmına verilmiş olan kubbeli desen ile beton birleştirilerek daha dayanıklı bir panel elde edilmektedir. Üretimi ve uygulaması yapılan bu paneller üzerine sonradan çeşitli zemin kaplama ürünleri yapılabilmektedir. Folyo kaplı yükseltilmiş zemin, Laminat kaplı yükseltilmiş zemin, Seramik kaplı yükseltilmiş zemin ve Pvc kaplı yükseltilmiş zemin gibi çeşitleri bulunmaktadır.

Yukseltilmis Dosemee Sistemleri
Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri

YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME SİSTEMLERİ ÜST KAPLAMA ÇEŞİTLERİ

  • 1-Folyo Kaplı Yükseltilmiş Zemin

Üst kaplama olarak Yükseltilmiş zemin panelleri arasında en uygun Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri paneli çeşididir. Alt kısım ve kısım olarak folyo kaplama olarak üretilirken iç dolgu kısmı yonga levha yani sunta özlü panel olarak kullanılmaktadır. Başka çeşidi yoktur. Uygulama sonrasında üzerine tercih doğrultusunda Pvc kaplama veya Laminat Kaplama gibi zemin kaplama türleri uygulanabilmektedir. Özellikle Diş Klinikleri ve ofislerde sıkça tercih edilmektedir.

folyo panel yukseltilmis doseme 6

  • 2-Encapsül Kaplı Yükseltilmiş Zemin

Encapsül yükseltilmiş zemin, Yukseltilmis Dosemee panelleri içerisinde en fazla üretilen ve uygulanan panel çeşididir. Bu panel, alt ve üst kısmı Galvanize Çelik, kenarları Pvc Bant, Orta kısmı Yonga Levha, Kalsiyum Sülfat ya da Beton Özlü malzemeler ile üretilmektedir.

Kalsiyum sülfat özlü panellerde, sunta özlü panellerde her çeşidinde kullanılmaktadır. Üst kaplama olarak ta Seramik kaplama, Pvc kaplama, Laminat kaplama gibi tüm çeşitlere hem presli olarak hem de sonradan uygulamalı olarak imkan vermektedir. İç dolgu kısımlarına Kalsiyum Sülfat ya da Yonga Levha malzemesi kullanılır alt ve üst yüzeylerine ise Galvanize Çelik malzemesi kullanılır.

 

  • 3-Pvc Kaplı Yükseltilmiş Zemin

Pvc kaplı Yükseltilmiş Zemin Sistemleri kaplama paneli, yükseltilmiş döşeme uygulamaları arasında encapsul panelden sonra en yaygın kullanılan panel türüdür. Bu panel, alt ve üst kısmı Galvanize Çelik, kenarları Pvc Bant, Orta kısmı Yonga Levha, Kalsiyum Sülfat ya da Beton Özlü malzemeler ile üretilmektedir. Üst kaplama olan Pvc kaplama ise 2 mm Heterojen Pvc, Homojen Pvc ya da Kondaktif (İletken) Pvc ile kaplanmaktadır.

Pvc kaplı Yükseltilmiş Zemin Sistemleri panelleri arasında fiyatı en yüksek olan panel Kondaktif (İletken) Pvc Kaplı Yükseltilmiş Döşeme panelidir. Bu panel de kullanılan Pvc çeşidi iletken bir malzeme olup elektrik akımını minimize etmek için özel olarak üretilmektedir. Pvc kaplı yükseltilmiş döşeme panellerinin kullanım alanları özellikle sistem odaları, elektrik kablo tesisat odaları, pano odaları, hastaneler, diş klinikleri gibi alanlardır. Pvc kaplı paneller aynı zamanda anti-bakteriyel ürünler olduğu için sağlık kurumlarında özellikle tercih edilmektedirler.

  • 4-Laminat Kaplı Yükseltilmiş Zemin

Laminat kaplı yükseltilmiş zemin uygulaması ev ve ofis ortamlarında kullanılan bir yükseltilmiş zemin çeşididir. Bu panel, alt ve üst kısmı Galvanize Çelik, kenarları Pvc Bant, Orta kısmı Yonga Levha, Kalsiyum Sülfat ya da Beton Özlü malzemeler ile üretilmektedir. Üst kaplama kısımlarında genel olarak 1 mm Hpl kullanılmaktadır. Özel olarak doğal lamine ya da laminat parke gibi kaplamalar da üretilebilmektedir.

  • 5-Seramik Kaplı Yükseltilmiş Zemin

Seramik kaplı yükseltilmiş zemin paneli, kullanılan paneller arasında kullanımı en az olan uygulamadır. Bunun sebebi ise Seramik maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Bu panel, alt ve üst kısmı Galvanize Çelik, kenarları Pvc Bant, Orta kısmı Yonga Levha, Kalsiyum Sülfat ya da Beton Özlü malzemeler ile üretilmektedir. Üst kısımlarına Seramik, Granit, Doğal Taş gibi malzemeler uygulanmaktadır. Alışveriş merkezleri gibi halka açık ve yoğun insan trafiğinin bulunduğu alanlarda kullanımı yaygındır.

YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME ALT YAPI SİSTEMLERİ

Yükseltilmiş döşeme alt yapı sistemlerinde belirli ürün grupları bulunmaktadır. Bunlar kullanılan ayaklar, payandalar, kuşaklar, köşe profilleri ve ayakları yapıştırmak için üretilen tutkallardır. Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri kaplama alt yapı sisteminde önemli olan ayak çeşitleridir. Kullanılan ayak yükseklikleri ile yaklaşık 100 cm’e kadar zemin yükseltmek mümkündür.

Genel olarak kullanılan ortalama yükseklik 10cm ile 25 cm arasında değişmektedir. Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri uygulamasında taşıma yükünü arttırmak için kuşak, demir profil ve sismik ayak gibi özel ürünler kullanılmaktadır. Yükseltilmiş zemin uygulamalarında 25 cm ve üzeri olarak uygulama yapılacağı zamanlarda hem dengeyi sağlamak hem de taşıma gücünü arttırmak için kuşak kullanılmaktadır.

Daha fazla yük taşıma kapasitesi elde edebilmek için demir profiller ve sismik ayaklar kullanılmaktadır. Yükseltilmiş döşeme uygulamasındaki diğer bir alt yapı ürünü ise Payandalardır. Payanda kullanımındaki amaç ise deprem gibi afet durumlarında dengeyi korumak ve sağlamlaştırmaktır.

YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME FİYATLARI

Yükseltilmiş döşeme fiyatları kullanılan ürünler doğrultusunda çeşitlilik göstermektedir. Fiyat bakımından yükseltilmiş zemin fiyatlarını tetikleyen en önemli faktör panellerde kullanılan iç dolgu kısımları ve alt yapı malzemesi olarak kullanılan özel sismik ayaklardır. Sismik ayaklar Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri uygulamasında nadir kullanıldığı için önemli olan yükseltilmiş zemin panellerinin iç dolgu kısımlarıdır. Makalede belirtildiği gibi iç dolgular Sunta (Yonga Levha), Beton Özlü Panel ve Kalsiyum Sülfat Özlü panellerden meydana gelmektedir.

En pahalı panel Kalsiyum Sülfat Özlü Panel iken en uygun yükseltilmiş döşeme paneli ise Sunta Özlü Yükseltilmiş Zemin uygulamasına aittir. Fiyatı etkileyen diğer önemli etkenler ise üst kaplama türleridir. Pvc kaplama, Laminat kaplama ve Seramik gibi ürünler ile preslenerek oluşturulan paneller farklı fiyatlar oluşturmaktadır.