Yükseltilmiş Döşeme
0533 591 35 89

Yükseltilmiş Döşeme

Zemin yükseltme veya yükseltilmiş döşeme
Zemin yükseltme sisteminde kullanılan örnek bir uygulama. Yükseltilmiş döşeme panelleri sismik ayaklar ile uygulanmış.

Yükseltilmiş Döşeme

Zemin yükseltme hizmetleri kapsamında 2003 yılından bu yana yükseltilmiş döşeme hizmetleri adı altında hem iç mekan zemin yükseltme hem de dış mekan zemin yükseltme olarak bir çok projede faaliyet gösteren bir firmayız. Yükseltilmiş döşeme hizmetleri için firmamız ile iletişime geçebilir projeleriniz kapsamında çözüm taleplerinde bulunabilirsiniz.

Yükseltilmiş zemin kaplama panellerinin üretimleri işletmemiz bünyesinde sunta özlü(yonga levha) ya da kalsiyum sülfat özlü gibi malzemeler ile genel olarak 60*60*3 cm ya da 60*60*4 cm ebatlarında sağlanmaktadır. Kullanılacak mekanlara göre, pvc zemin kaplama, laminat veya seramik gibi diğer zemin kaplama ürünlerinin uygunluğuna göre sunta ya da kalsiyum sülfat olarak üretilen panellere preslenerek farklı çeşitleriyle farklı mekanlara uygulanabilmektedir.

Yükseltilmiş zemin panelleri üst bölüm, orta (iç dolgu) bölüm, alt bölüm ve kenarlar olmak üzere dört ana bölümden oluşmaktadır. Yükseltilmiş zemin panellerinin kenarları genel olarak 0,4 mm kalınlığında sert pvc bandı ile kaplanmaktadır. Alt kısımlar folyo kaplı olarak ya da 0,4-0,5 mm galvanize çelik ile orta iç dolgu kısımları, Sunta Özlü (Yonga Levha), Kalsiyum Özlü ve Beton Özlü olarak üretilirken üst kaplama kısımları ise folyo panel, encapsül panel, lamiant (hpl) panel ve pvc zemin kaplama gibi ürünler ile kaplanmaktadır.

Yükseltilmiş Döşeme Panel İç Dolgu Çeşitleri

 

  • Sunta (Yonga Levha) Özlü Yükseltilmiş Döşeme

Odun talaşlarının reçine yardımıyla belirli ısılar eşliğinde preslenmesi sonucu oluşturulan ve gerçek adı olan zamanla Sunta olarak adlandırılan bir malzeme çeşididir. Yükseltilmiş zemin panelleri arasında diğer panel türlerine göre maliyetinin daha düşük olması sebebiyle en çok tercih edilen panel çeşidi olmaktadır. Ayrıca hafif bir malzeme olduğu için bina içlerinde fazla ağırlık oluşturmamaktadırlar.

Diğer panel türlerine göre fiyat bakımından daha uygun olması ve ayrıca ağırlık yönünden hafif bir yapıya sahip olması Sunta Özlü Panellere avantaj sağlarken içerdiği malzeme türü nedeniyle özellikle suya karşı dayanıklılık gösterememekte ve nem den etkilendiği için uzun yıllar dayanıklılık gösterememektedir. Bunlar da diğer panellere göre dezavantaj sağlamaktadır.

Sunta özlü yükseltilmiş zemin panelleri kullanılacak alanlara göre üst kaplamaları çeşitli zemin kaplamalar ile preslenerek üretilmektedirler. En çok kullanılan modellerini Encapsül Sunta Panel ve Pvc Sunta Panel türleri oluşturmaktadır. Yükseltilmiş Zemin Panelleri arasında en uygun yükseltilmiş döşeme fiyatını yükseltilmiş döşeme fiyatları oluşturmaktadır.

  • Kalsiyum Sülfat Özlü Yükseltilmiş Döşeme

Alçı taşı olarak adlandırılan kristal su içeren aslında alçı taşlarının yüksek derece sıcaklıklarda ısıtılarak içerisindeki su özelliğini tamamen kaybetmesi sonucu oluşan yeni bileşenler olarak tanımlanmaktadır. Kalsiyum Sülfat olarak üretilen bu ürünler daha sonra belirli kalıplar eşliğinde hazırlanarak yükseltilmiş zemin uygulamaları için hazır hale getirilmektedirler.

Kalsiyum Sülfat Özlü Yükseltilmiş Zemin panelleri içerdiği maddeler neticesinde suya, neme ve özellikle yangına karşı mukavemet sağlamakta bu yapısı sayesinde özellikle kabloların yoğun olduğu bölgelerde yangın ihtimaline karşılık sık kullanılmaktadır.

Kalsiyum özlü yükseltilmiş döşeme panellerinin alt kısımları folyo kaplama ya da galvanize çelik ile kaplanmaktadır. Üst kısımlar ise Pvc Zemin Kaplama, Hpl (Laminat) Kaplama, Galvanize Çelik Kaplama ve Seramik Kaplama gibi diğer zemin kaplama ürünleri ile preslenerek uygulamaya hazır hale getirilmektedir.

Yükseltilmiş Döşeme Alt Yapı Sistemleri

Yükseltilmiş zemin uygulamalarının panellerden sonraki diğer önemli ürünleri ise alt yapı sistemleri olarak adlandırılan ayarlanabilir galvanize çelik ayak sistemleridir. Yükseltilmiş döşeme panelleri ayarlanabilir galvanize çelik ayaklar üzerine ya da 30*30 – 40*40 gibi demir profiller ile hazırlanmış olan demir karkaslar üzerine uygulanmaktadır. Yükseltilmiş zemin panellerinin genel olarak kullanımı ayarlanabilir ayaklar üzerinden sağlanmaktadır. Bu ayaklar 5cm ile 100 cm arasında farklı ebatlarda üretilmektedir.

En yaygın üretim ve kullanım ebatları 15cm yükseltilmiş döşeme ayakları ve 20cm yükseltilmiş döşeme ayaklarından oluşmaktadır. Ayarlanabilir olan yükseltilmiş zemin ayakları yaklaşık 5 cm e kadar değişkenlik gösterebilmektedir. Bazen bu rakam farklı üretimlere göre farklılıkta gösterebilmektedir.

Yükseltilmiş zemin ayakları özel olarak üretilmiş olan deniz tutkallarıyla zemine yapıştırılarak uygulanmaktadır. Özel bir sebep gerekmedikçe vidalama yöntemi kullanılmaz ve zemine tutkalla yapıştırılarak uygulama yapılır. Yükseltilmiş zemin ayakları 20 cm’e kadar direk olarak uygulanabilmekte iken 20 cm ve üzeri yüksekliler için u şeklinde üretilen ve kuşak adı verilen demir profiller ile desteklenmektedir.

Yükseltilmiş Zemin Kuşak Profilleri

Kuşak olarak adlandırılan bu profiller yüksekliğin fazla olduğu durumlar da hem denge sağlama görevi görmekte hem de daha fazla yük taşıma imkanı sağlamaktadır. Alt yapı sistemlerinde kullanılan ve bilinmesi gereken ayak ve kuşakların haricinde bir de payanda ve sismik ayak terimleri bulunmaktadır. Payanda olarak adlandırılan yükseltilmiş zemin alt yapı ürünlerinin amacı temel dengeyi sağlamak ve özellikle deprem gibi afet zamanlarında panelleri sabitleyip dengeyi korumaktır.

Yükseltilmiş döşeme fiyatları genel olarak zemin kaplama sektörü içerisinde en yüksek fiyat politikasına sahip olan kaplama türlerinden bir tanesidir. Bunun sebebi kullanılan aksesuar çeşitleri ve malzeme türlerinden kaynaklanmaktadır. Ancak Yükseltilmiş zemin fiyatları yüksek olduğu halde zemin kaplama ürünleri arasında en çok tercih edilen uygulamalardandır. Bunun en önemli sebebi aynı özelliliği karşılayabilecek başka alternatiflerinin bulunmamasıdır. Peki Yükseltilmiş Zemin Nedir? Nerelerde Kullanılır? gibi düşünceleriniz varsa kısaca bunu sizlere açıklayalım.

Yükseltilmiş döşeme uygulamaları, özellikle iç mekanlar da hazır bulunan zeminlerin üzerine ikinci bir zemin oluşturma işlevidir. Özel ayak ve kuşaklar vasıtasıyla üzerlerine yükseltilmiş zemin paneli getirilerek genel de yüksekliği 100 cm aşmayacak şekilde zemin üstü zemin oluşturmaktadır. Yükseklik ölçüleri genel de 8 cm ile 50 cm arasında değişim göstermektedir. Bu uygulama sayesinde oluşabilecek tüm alt yapı hizmetleri Yükseltilmiş Zemin uygulamasının altında bırakılarak üst kısımda sade pürüzsüz bir görünüm elde edilmektedir. Ayrıca uygulama kapsamında 50×50 ve 60×60 gibi paneller kullanılarak Yükseltilmiş döşeme uygulaması yapılan zeminlerde alt yapı hizmetlerine kolayca ulaşılabilir ve local müdahale gerçekleştirilebilir.

Yükseltilmiş Döşeme Çeşitleri

Yükseltilmiş zemin çeşitlerinin hepsin de kullanılan alt yapı uygulamaları aynıdır, tercih edilen model ve yükseklik doğrultusun da tüm çeşitlere uygulanmaktadır. Ancak Yükseltilmiş Döşeme ürünlerinde farklı olan ve fiyatı da en çok etkileyen ürün çeşidi Yükseltilmiş Zemin Panelleridir. Bu Panellerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Folyo Kaplı Panel
  • Encapsül (Galvanize Çelik) Kaplı Panel
  • Pvc Kaplı Panel
  • HPL (Laminat) Kaplı Panel
  • Seramik Kaplı Panel

Folyo Kaplı Yükseltilmiş Zemin

Yükseltilmiş Zemin uygulamaları arasında en uygun yükseltilmiş döşeme fiyatlarına sahip olan uygulamadır. Bu uygulamanın alt ve üst yüzeyin de folyo kaplama kullanılmaktadır. Özellikle kullanılmak istenmesinde ki en önemli etken uygulama yapıldıktan sonra üzerine Karo Halı uygulamasına olanak sağlamasıdır. Ofis vb. yerler de Folyo Kaplı Yükseltilmiş Döşeme uygulaması yapıldıktan sonra zeminin görselliği açısından üzerine Karo Halı Kaplama uygulaması yapılarak şık bir görünüm elde edilir. En uygun yükseltilmiş zemin fiyatlarına sahip olması ve üzerine ikinci bir uygulama imkanı oluşturmasıyla en çok tercih edilen yükseltilmiş zemin uygulaması olmaktadır.

Pvc Kaplı Yükseltilmiş Zemin

Pvc Kaplı Yükseltilmiş Zemin uygulaması folyo kaplı panel üzerine pres uygulaması dahilinde Pvc Kaplama yapılarak hizmete sunulmaktadır. Bu uygulamanın amacı üzerine kaplanmış olan PVC Kaplamalar sayesinde hem çok değişik renk ve desenler elde edilir hem de antistatik olan bu ürünler sayesinde Sistem odaları, Bilgisayar odaları ve Elektrik odaları gibi mekanlar için elektrik akımını minimuma indirme özelliğine sahiptirler. Ayrıca hijyenik ve uzun ömürlü kullanımına sahiptirler. Kullanım alanları olarak yükseltilmiş zemin türleri içerisinde en çok kullanılan modeldir.

Laminat Kaplı Yükseltilmiş Zemin

Yükseltilmiş Döşeme Fiyatları arasında en yüksek fiyata sahip Yükseltilmiş Zemin uygulamasıdır. Pvc Kaplı Panel de olduğu gibi Pres uygulaması yapılarak üst kısma laminant kaplama yapılma işlevidir. Görsellik açısından verdiği doğallık kapsamın da tercih edilme oranları artmaktadır. Kullanım alanları daha çok ofis, büro vb. yerlerdir.

Seramik Kaplı Yükseltilmiş Zemin

Bu yükseltilmiş zemin modeli adından da anlaşılacağı üzere seramik doğal taş vb. ürünlerle panelin üst yüzeyine presleme yapılarak yeni bir yükseltilmiş zemin uygulaması oluşturma işlevidir. İç ve Dış mekanlarda kullanılabilme özelliğine sahiptir. Sudan etkilenmez ve ağır yük taşıma olanaklarına imkan vermektedir. Bu sebeple alışveriş merkezleri gibi insan trafiğinin yoğun olduğu ve görsellik açısından önem arz eden mekanlarda kullanılmaktadır.

Yükseltilmiş Zemin İç Dolgu Çeşitleri

Yükseltilmiş zemin panellerinin iç dolgu kısımları farklı özelliklere ve uygulamalara sahiptirler.

  • Sunta Özlü
  • Kalsiyum Sülfat Özlü
  • Beton Özlü

gibi çeşitleri bulunmaktadır. Bu ürünler arasında en yaygın olanı ve en uygun fiyatlı yükseltilmiş döşeme fiyatına sahip olanı Sunta Özlü Yükseltilmiş Zemin Kaplama ürünüdür. Yanmazlık özelliğine en az sahip olan bu ürün ortalama 20-30 dk yanmazlık özelliği göstermektedir.

Kalsiyum Sülfat Özlü Panel ise yaklaşık 90 dakikalık bir yanmazlık özelliğine sahip bulunmaktadır. Yükseltilmiş döşeme iç dolguları arasında fiyata en çok etki eden ise Beton Özlü Panellerdir. Beton Özlü Panellerin en önemli özelliği üzerine gelebilecek yük ağırlığını en fazla taşıyabilme kapasitesine sahip olmalarıdır.

Yükseltilmiş Döşeme Fiyatları

Yükseltilmiş döşeme fiyatları kullanılacakları malzemeler doğrultusunda farklılar göstermektedir. Yükseltilmiş döşeme fiyatlarını etkileyen faktörleri ele almak gerekirse yaptığımız açıklamalar doğrultusunda kısaca üç başlıkta toplayabiliriz.

  1. Kullanılan Ayak lar için tercih edilen yükseklik ve kuşak tercihi.
  2. Yükseltilmiş Zemin için kullanılan Üst Kaplama Türleri.
  3. Yükseltilmiş Zemin de kullanılan İç Dolgular.

Bu üç faktör yükseltilmiş zemin fiyatlandırılmasındaki en önemli etkendir. Zemin Kaplama sektörüne 2003 yılında başlayan bir firma olarak edinmiş olduğumuz tecrübelerimiz doğrultusunda  bazı bilgilerimizi paylaşmaktan onur duymaktayız. Projeleriniz kapsamında bizimle iletişime geçebilirsiniz. Yapmış olduğumuz iş kalemleri aşağıdaki gibidir :

  • Pvc Zemin Kaplama
  • Karo Halı 
  • Alüminyum Süpürgelik ve 
  • Yükseltilmiş Zemin