Yükseltilmiş Döşeme Nedir?
Yükseltilmiş Döşeme Nedir? Yükseltilmiş Döşeme uygulaması iç mekan zemin yükseltme ve dış mekan zemin yükseltme olarak iki bölüme ayrılmaktadır. Bu yazımızda İç mekan zemin Yükseltme olarak Yükseltilmiş Zemin hakkında bazı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Yükseltilmiş Döşeme Nedir ve Nereler de Kullanılır?
İç Mekan Yükseltilmiş Zemin uygulanması, ikinci bir zemin oluşturma işlevidir. Asıl amacı oluşturulmuş olan ana zeminin üzerine kullanılan özel ayaklar vasıtasıyla ikinci bir zemin oluşturmak ve oluşturulan bu zeminin alt kısmından geçirilmek istenen tesisat türlerine ortam hazırlamaktır. Bu sayede oluşturulan yeni zemin hem pürüzsüz bir görünüm kazanır hem de alt yapı tesisatları için hızlı ve local müdahale imkanı doğar.
Yükseltilmiş Döşeme Çeşitleri
Yükseltilmiş Zemin Panelleri üç bölüme ayrılmaktadır. Bunları alt bölüm, orta bölüm ve üst bölüm olarak ele almak mümkündür. Yükseltilmiş Zemin çeşitleri kullanılacakları alanlar doğrultusunda üretilmiş olup her bölgeye göre özel üretilmişlerdir. Ofis alanları için ayrı, sistem odaları için ayrı, fabrika kullanım alanları gibi yerler için farklı panel uygulamaları kullanılabilmektedir.
Yükseltilmiş Döşeme Nedir Alt Kısım
Yükseltilmiş Zemin Panelinin alt kısmı olarak iki çeşit kullanılmaktadır. Folyo Panel ve Encapsül (Galvanize Çelik) Panel. Yükseltilmiş Zemin çeşitleri arasında maliyeti en düşük olan ürünler olduğu için Piyasada en çok tercih edilen yükseltilmiş döşeme türleridir. Ofisler ve alışveriş merkezleri gibi halka açık yerlerde özellikle kira da bulunanlar için geçici çözüm oluşturmakta ve taşınabilir özelliği sayesinde değiştirilen adreslerde tekrar kullanma imkanı oluşturmaktadır.
Yükseltilmiş Döşeme Nedir İç (Orta) Kısmı
Yükseltilmiş Zemin uygulamasında kaliteyi ve fiyatı en çok etkileyen kısımdır. Sunta Özlü Yükseltilmiş Zemin, Kalsiyum Sülfat Özlü Yükseltilmiş Zemin ve Beton Özlü Yükseltilmiş Zemin gibi çeşitleri bulunmaktadır. Fiyat bakımından uygun olan ve en çok kullanılan panel Sunta Özlü Yükseltilmiş Panelidir. Bu paneller kullanılacakları alanlara göre seçilmektedir. Bu paneller arasında neme, suya, dayanıklılığa ve yangına en çok elverişli olan panel Beton Özlü Yükseltilmiş Zemin Paneli ve Kalsiyum Sülfat Özlü Yükseltilmiş Döşeme Panelidir. Sunta özlü paneller yaklaşık 30 dakika, Kalsiyum Sülfat Özlü Paneller yaklaşık 90 dakika, Beton Özlü Paneller ise yaklaşık 120 dakika kadar yangına dayanıklılık göstermektedir.
Yükseltilmiş Döşeme Nedir Üst Kısmı
Yükseltilmiş Döşeme Panelleri arasında en çok önem arz eden bölüm üst kaplama türüdür. Yükseltilmiş Zemin Panellerinin Üst Kısmı;
- Folyo Kaplı Yükseltilmiş Zemin
- Encapsül (Galvanize Çelik) Kaplı Yükseltilmiş Zemin
- Pvc Kaplı Yükseltilmiş Zemin
- Laminat Kaplı Yükseltilmiş Zemin ve
- Seramik Kaplı Yükseltilmiş Zemin
gibi çeşitleri bulunmaktadır. Kullanım alanlarına göre tercih edilen bu paneller arasında bilişim odaları, sistem server odaları, bilgisayar odaları gibi elektrik yoğunluğu bulunan alanlar için Anti Bakteriyel ve Antistatik gibi çeşitli özelliklere sahip olan Pvc Kaplı Yükseltilmiş Döşeme panelleri kullanılmaktayken; ofisler, fabrikalar vb. alanlar için ise Seramik Kaplı Zemin Yükseltme, Laminant Kaplı Zemin Yükseltme ve Encapsül Kaplı gibi paneller kullanılmaktadır.
Yükseklik olarak Yükseltilmiş Döşeme Nedir ve kaç cm yükseltilir?
Yükseltilmiş Zemin uygulamaları genel olarak 10cm ile 25 cm arasında uygulanmaktadır. Genel olarak 25 cm kadar kullanılan Zemin Yükseltme uygulamaları kuşak sistemi kullanılmadan uygulanırken 25cm ve daha üst yükseklikler için kuşak sistemi kullanılmaktadır. Kullanılan kuşak sisteminin amacı artan yükseklik doğrultusunda dengeyi korumak ve M2 başına düşebilecek yük miktarını artırmaktır.
Yük miktarının fazla olduğu durumlarda farklı ayak sistemleri ve bunlarla birlikte demir kutu profiller kullanılmaktadır. Kullanılacak bu demir profilller için özel Sismik Ayaklar üretilir ve üstlerine konulan yıldız başlıklar sayesinde Kutu profillerin kullanılmasına olanak sağlayarak M2 başına düşecek ağırlık miktarını arttırmaktadır. Yük dayanıklılık ve deprem tedbirleri kapsamında kullanılan diğer bir alt yapı malzemesi ise Payanda Sistemidir.
Yükseltilmiş Döşeme Fiyatları
Zemin kaplama çeşitleri arasında önemli bir yeri bulunan yükseltilmiş zemin kaplama uygulamalarının fiyatları kullanılacak malzemeler doğrultusunda çok farklılık göstermektedir. Zemin yükseltme uygulamalarında fiyatları tetikleyen faktörleri iki ayrı grupta incelemek daha doğrudur. Bunlar:
- Alt Yapı Uygulamaları (Ayak, Kuşak, Payanda vs…)
- Üst Kaplama Panel Uygulamaları (Kalsiyum, Sunta(Yonga Levha), Pvc Kaplı, HPL Kaplı vs…)
Bu iki ana unsur eşliğin de yükseltilmiş zemin fiyatlarını uygun yükseltilmiş döşeme fiyatından pahalı yükseltilmiş döşeme fiyatlarına göre sıralamak gerekirse;
-
Alt Yapı Fiyat Sıralaması Yükseltilmiş Döşeme Nedir
- Kullanılacak Yükseklik
Yükseltilmiş Zemin uygulamalarında sistem ne kadar yüksek olursa iş hacmi o kadar zor olmakta ve ayrıca malzeme o kadar fazla kullanılmaktadır. Haliyle bu da fiyata yansımaktadır. 10 cm bir zemin yükseltme işlevinin fiyatı ile 30 cm bir zemin yükseltme uygulamasının fiyatı farklı olmaktadır.
- Kullanılacak Alt Yapı Ayak Çeşidi
Zemin yükseltme sistemlerinde alt yapı da iki çeşit ayak modeli bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi genel olarak kullanılan Galvanizli Ayak çeşidi iken bir tanesi de genel de yaygın olmayan ancak bazı alanlarda özellikle kullanılması gereken Sismik Ayak Modelleridir. Galvanizli ayak sistemleri iki parca halinde tij yuvaları eşliğinde ve somun gibi yardımcı aparatlarla birleştirilen alt yapı sistemidir. Sismik Ayak Modelleri ise sadece demir profiller ile karkas oluşturarak ya da hem özel olarak üretilen galvanizli ayaklar hem de bunların üzerine özel üretilen galvanizli başlıkların üzerine demir profillerin getirilmesi ile uygulanmaktadır. İsteğe bağlı olarak 20*20 profil ya da 40*40 gibi demir profiller eşliğinde uygulaması yapılmaktadır.
- Kullanılacak Olan Yardımcı Ürünler ve Aksesuarlar
Son olarak zemin yükseltme alt yapı uygulamaların da kullanılan kuşak, payanda gibi yardımcı ürünler ya da panel üzerinde açılması istenilen menfez gibi uygulamalar fiyatı etkileyen alt yapı faktörleridir.
Bu iki unsur arasında hem alt yapı uygulamaları hem de üst yapıda kullanılan panel çeşitleri çok farklılık göstermekte ve bu sebeple farklı fiyatlar ortaya çıkmaktadır. Burada önemli olan doğru mekana doğru tercihi yapmaktır. Örneğin ofis gibi bir alana zemin yükseltme işlevi yapılacak ise burda tercih edilecek malzeme Encapsül Kaplı Yükseltilmiş Zemin malzemesi ya da Folyo Kaplı Yükseltilmiş Zemin malzemesi olmalıdır. Ayrıca kalsiyum panel yerine sunta panel tercih edilirse fiyat daha da düşük olacaktır. Böyle bir durumda ofis alanı için kalsiyum sülfat özlü Pvc Kaplı Yükseltilmiş Döşeme paneli tercih edilirse fiyat yaklaşok iki kat oranında artış gösterecektir.
2. Üst Yapı Panel Sıralaması Yükseltilmiş Döşeme Nedir
Yükseltilmiş Döşeme Nedir. Zemin yükseltme fiyatlarını tetikleyen diğer bir unsur ise panel çeşitleridir. Hatta Yükseltilmiş döşeme fiyatlarını etkileyen en önemli unsur panel çeşitleridir. Zemin yükseltme uygulamalarında panel çeşitlerini üç başlık altında toplamak mümkündür.
- Panelin alt kısmı ( Galvanize Çelik ya da Folyo Kaplama)
- Panelin İç Dolgu Kısmı ( Yonga Levha(Sunta), Kalsiyum Sülfat ya da Beton Özlü)
- Panelin Üst Kısmı (Pvc, Hpl, Folyo, Encapsül ya da Seramik gibi…)
Bunlar arasında ilk ve en önemli olanı içi dolgu kısmıdır. Yükseltilmiş döşeme panellerinde fiyatı en çok fazla olan panel türü Kalsiyum Sülfat özlü olan panel çeşitleridir. Esasında alçı taşlarından elde edilen bu panel yanmazlık özelliği sayesinde özellikle kablolama yoğunluğunun bulunduğu alanlarda tercih edilmektedir. İç dolgu kapsamında en düşük panel türü ise Yonga Levha ya da diğer bir adıyla Sunta panel çeşitleridir. Piyasada en yaygın kullanılan panel türüdür. Yanmazlık özelliği kalsiyum sülfat kadar fazla olmasa da sağlamlık ya da yüke dayanıklılık kapsamında kalsiyum panelden daha başarılıdır.
Zemin yükseltme panellerinin alt kısımları ise folyo ile ya da galvanize çelik ile kaplanmaktadır. Bu paneller arasında folyo kaplama daha çok gelip geçici mekanlarda fiyatları düşük olduğu için tercih edilmektedir.
Yükseltilmiş Döşeme Nedir? sorusuna ek olarak diğer bir önemli etken ise yükseltilmiş döşemelerin üst kaplama çeşitleridir. Sırasıyla Uygun yükseltilmiş döşeme üst kaplamasından pahalı panel kaplaması aşağıdaki gibidir:
- Folyo Kaplı Yükseltilmiş Zemin
- Encapsül Kaplı Yükseltilmiş Zemin
- Pvc Kaplı Yükseltilmiş Zemin
- HPL Kaplı Yükseltilmiş Döşeme Nedir
- Seramik Kaplı Yükseltilmiş Döşeme Nedir
Daha detaylı bilgi için, mekanlarınızda doğru tercihte bulunabilmek için iletişime geçebilirsiniz.
Deka Zemin Kaplama – Yükseltilmiş Döşeme Nedir?
Zemin Kaplama firması olarak 2003 yılından bu yana siz değerli müşterilerimize hizmet vermekteyiz.
Aşağıda belirtilen zemin kaplama çeşitleri doğrultusunda firmamız ile iletişim kurabilir projeleriniz kapsamında bizden destek alabilirsiniz.
gibi çeşitli zemin kaplama alanlarında hizmet vermekteyiz. Aşağıdaki sorular eşliğinde ya da Daha detaylı bilgi için Bizimle iletişime geçebilirsiniz.
- Yükseltilmiş döşeme nedir?
- Yükseltilmiş döşeme kaç cm yükseltilir?
- Yükseltilmiş zemin panel çeşitleri nelerdir?
- Sistem odasına hangi yükseltilmiş zemin paneli kullanılır?
- Yükseltilmiş zemin sisteminde kullanılan sismik ayak nedir?
- Sismik ayak sistemi içinde demir karkas profil var mıdır?
- Zemin yükseltme sistemlerinde en uygun maliyetli ürün hangisidir?
- En uygun yükseltilmiş döşeme paneli hangisidir?
- Yükseltilmiş döşeme çeşitleri nelerdir?
- Pvc kaplı yükseltilmiş döşeme nedir nerelerde kullanılır?
- Encapsüle kaplı yükseltilmiş döşeme nedir nerelerde kullanılır?
- HPL Kaplı yükseltilmiş zemin nedir nerelerde kullanılır?
- Seramik Kaplı Yükseltilmiş Döşeme paneli var mıdır?